Monday, October 19, 2009

Buat yang kena selalu tindih dengan hantu.... seram... baca lah... hehe



Janganlah kita tuduh Hantu le...Jin le...tahyul sume tu...Fenomena kena tindih...antara kepercayaan dan kebenaran. Just nak share info yg dapat dari seorang kawan (Pakar Saraf). Sebab baru2 ni, saya kena "sleep paralysis" dan banyak sangat orang dok citer pasal pengalaman kena tindih ni..betul ke kena tindih disebabkan gangguan makhluk seperti jin atau hantu?

Kalau ditanya, mesti ramai yang akan jawab pernah kena. Ramai kawan2 yang ditanya akan describe kena tindih seperti tak boleh gerakkan seluruh badan, hujung jari atau terasa berat kat dada. Tetiba plak kononnya nampak benda2 pelik la..makhluk hitam dan sebagainya..

Sebenarnya, fenomena kena tindih waktu tidur atau medical term yg dikenali sebagai "Sleep Paralysis".

Sleep Paralysis atau dimelayukan "lumpuh waktu tidur" adalah condition yang terdiri daripada paralysis (lumpuh) yang berkeadaan temporary (sementara)..."temporary paralysis" ini selalu berlaku bila time nak tidur (hypnagogic paralysis) atau baru nak bangun dari tidur (hypnopompic paralysis).

Dalam keadaan normal, ketika otak kita dah bersedia nak tidur, badan
kita akan masuk ke stage tidur yang nyenyak atau dikenali sebagai REM (Rapid Eye Movement)- sbb tu bila tengok org tidur, mata dia bergerak, maknanya dia sedang nyenyak..
Ini bermakna, otak kita akan bagi tau kat badan kita suruh rehat..jadi, badan kita kira macam "switch off" kejap....REM Atonia (tiada muscle tone)- maknanya otot2 kita tak buat kerja...Otak kita pun ada "switch off" button...yang dipanggil RAS (Raticular Activating System) bila otak dah "switch off" badan, dia pun auto switch off RAS ni...jadi, yang tinggal hanya jantung berdegup, pernafasan dan "sub-concious mind"(operasi pemikiran tanpa sedar) sahaja yang "ON". Kira macam screensaver atau PC tengah "hibernate" la..
So, fenomena kena tindih ni terjadi bila kita sedar & fully awake, tapi kadang2 "electrical" signal tak di"activate" kan oleh otak untuk "switch on" balik badan kita, maka masa tu la badan kita "lumpuh" seketika before otak kita activate balik suis2 yg sepatutnya...menakutkan, tapi memang benar..

Paralysis tak semestinya complete atau full, tapi kadang2 sebahagian badan sahaja. Sleep paralysis ni selalu juga datang sekali dengan sifat halusinasi samada dalam bentuk pendengaran (time tu terdengar bunyi pelik2) atau penglihatan (waktu tu la nampak hantu yg mcm muka kita...) atau tectile (deria sentuhan, yang mana terasa macam ada benda yang menyentuh atau memegang kita) dan macam2 lagi la..

Antara sebab2 yang boleh menjadikan sleep paralysis ni:

1. Tidur dalam posisi terlentang terlalu lama;
2. Jadual tidur yang tak tentu arah (irregular sleep);
3. Sleep deprivation (tak cukup tidur dan terlampau penat);
4. Stress yang melampau dalam fikiran (otak pun jd konpius);
5. Pertukaran gaya hidup secara mendadak (contoh: biasa dok umah tetiba esoknya gi panjat gunung, main badminton...heheh..contoh je..)
6. Pushing body & mind to work "overtime" (kerja tanpa rehat minda & badan)
7. Seseorang yang punya penyakit "Narcolepsy" (chronic sleep disorder, siang ngantuk tapi malam tak boleh tidur).

So, jangan la kata kita kena "hempap" dengan hantu..Kita lagi "hantu" sebenarnya.. Buat kaum isteri, kalau celik mata tu kena tindih dek laki, jangan la pula korang baca ayat Qursi..kang terbakar la pula laki tu..

1 comments:

Mz Lyana on April 19, 2016 at 9:05 PM said...

As'salam, sy rs saudara xpnah mengalami ya..awk xperlu ckp bnda tu tahyul karut sdgkn dlm al quran ade sbut jin n syaitan itu wujud..awk kata nmpk tetibanye nmpk lembaga hitam la ape la, sbb awk xpnah mengalami gangguan camtu, awk lg percaye perubatan moden dr perubatan islam. So dr mane wujudnye as syifa, perubatan utk owg2 yg mengalami gangguan jin dan syaitan? Sdgkn sy sdiri da bpe kali berulang berubat sbb santau n saka..jd cane saudara bole mengatakan tu tahyul, jd dr mane dtgnye histeria? Adakah diowg saje2 menjerit xtntu psl? Bole awk jelaskn? Hnye owg yg xpercaye pd Al-Qur'an yg akn ckp bnda ni tahyul..sbb sy sdiri pnah mengalami kna tindih, dan sblm ditindih ade lembaga hitam dtg trus hempap sy..cane pula ms tidur separa sedar ditindih dan di sapu dgn kain yg pnjg? Apa komen anda tntg nih? Ade owg sapu kain kt muka ke? Sy sarankn awk cubela selidik dr percaya perubatan moden trus..bkn ke perubatan islam tu luas, shinggakn ubat utk sakit kanser pown ade dlm Al-Qur'an..tp ramai owg islam cume percaye pd perubatan moden..tepuk Dada tnye selera, adakah kte memahami isi Al-Qur'an..

Post a Comment

 

Rakan Muda Unisel

Rakan Muda Unisel Maps

Waktu Solat

games

Pengetahuan Am Copyright © 2009 Black Nero is Designed by Ipietoon Sponsored by Blogger Templates